Нашият свят си ти

публикувано на 10 June, 2010

Уилям Глобъс

Уилям Глобъс

Преди броени минути, съвсем случайно при това, попаднах на нещо, което омаломощи моите телекомуникационни вярвания за едно по-добро мобилно бъдеще. А именно, че Глобул е започнал да таксува входящия трафик на абонати, които са нередовни платци… Еднократно за всеки входящ номер, както е изтъкнато някъде из аналите като една прекрасна новина, и то за смешната, ма направо символична цена от 0.60 лв. с ДДС. Има-няма един хляб, дреме ти.

Що ли веднага ми изникнаха няколко сценария, причини и следствия от тази крайно малоумна постъпка. Не съм фен на Глобул, никак даже, а много биха ми казали “к’во ти дреме, да затъват”. Но не би.

- Гърчолята са в тотална финансова криза. Ако слуховете са верни, Глобул е източен в посока Юг и търси всякакви варианти да възстанови щетите. Да сте гледали реклами на оператора наскоро? Аз не, нашият свят нещо помръкна. Та какво по-добро от допълнителни такси в условия на криза и съответно – изключително голям потенциал от нередовни платци. Уорън Бъфет сигурно пикае газ в безсилието си да бъде първият, предвидил (и спечелил няколко милиарда от) този ход.

- Глобул е новият глобален анархист и плюе смело в устата на Вивиан Рединг (една също не толкова с ума си дама, която е решила, че с тотален тормоз върху телекомуникационния бизнес прави полезни за народите неща). Един модерен Уилям Уолъс! В това няма грам лошо погледнато от птичи поглед, но предвид “любовта” и братските чувства, които EU съюза все още изпитва към нашата некадърна държавица, подобен ход е едно прелестно самоубийство.

- Глобул искат да са модерни. Навсякъде тарифират изходящия трафик, нека те са първите, които таксуват входящия такъв. У-Н-И-К-А-Л-Н-О! Конкуренцията са ебати заспите. Коне с капаци. Нямате ник’ва креативност и воля за борба на пазара, пенсиии! Абе аматьори сте с две думи… Глобул пак са с една гърда напред. Очаквам и тарифи с входящи безплатни минути и ниска цена на входящите SMS-и от всички оператори. Не, наистина, звучи яко!

- Целият Глобул ще се премества на Юг (там е по-топло, батериите държат повече, има и много портокали за фреш), ще оперират дистанционно и това е един последен ход за насаждане на голям бор в задния двор на Б.Б. Последният ще се наложи да си пусне коса, ала Антонио Бандерас в добрите му години и да преспи (няколко пъти) с Вивиан Рединг, за да спаси балканската ни чест. Дано не излезе в YouTube…

- Свежи пари, сега, веднага, от стада port-out абонати. Едно е да взимаш някакви мижави 60 ст., друго да изцакаш насрещния оператор като му даваш клиент. Успешна финансова тактика, от която могат да се изкарат милиони. Еднократно, ама карай, иде лято… Сексът тепърва предстои.

- Американски заговор (в Русия съм, в Русия съм). Каките и батковците от “Ценова политика” на оператора са внедрени тайни агенти, я на Verizon, я на AT&T… Последните сигурно са бесни за ценовата конкуренция на iPhone от страна на византийците – може ли 3GS в USA да струва само смешните $199 (след няма и месец даже безнадеждните $99, след премиерата на iPhone 4), а тук апетитните 839 лв ?! Иде реч за версията с 32GB, не че при другите разликата не е брутално същата. Ама и тия янки са едни аматьори, не мога да ги дишам.

Каквато и да е причината, аз съм крайно удивен. В дни на мащабно окрупняване на пазара, все по-евтини цени и борба за всеки клиент, пичовете от “зеления” оператор рулират с постъпка от 19-ти век. Вярно е, че кръвта вода не става, но дано се опомнят овреме, конкуренцията винаги е била двигател и печеливша страна за опърпаните BG клиенти на мобилни услуги.

Вашият свят сме ние, greenhorns.


Остави коментар

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!