Размисли и страсти

Да си тъп или да си достоен

публикувано на 02 October, 2010

BG rules

BG rules

Смазахме Бразилия на волейбол! Три пъти ура за 3:0 срещу световния шампион. За пореден път демонстрирахме, че когато можем да се покажем като глупаци, го правим по най-добрия начин. Ако има световен шампионат по глупост няма да имаме нужда от никакви сметки, просто никой не може да ни стъпи и на малкия пръст в този спорт.

Малка България с десетината си класни волейболисти не можа да си позволи да загуби от Бразилия, която ако можеше да играе с три отбора на Мондиала, щеше да заеме първите три места. Бразилците обаче могат да бият сервиси в аут, могат да се лигавят на посрещане, могат да правят блок на метър от мрежата и могат да намерят мекото на хляба. Българинът – обратното, свикнал е да яде коричките.

Бразилия отива при Германия и Чехия – два изключително посредствени отбора независимо от всичко. След това потокът ще изправи “златистите” срещу по-лесния полуфиналист. Ние, героите, се наместваме на кубинския и испанския… волейбол.

99.9% от тези, които са гледали мача, са псували и техни, и наши. Нашите за глупостта им, техните – за мерзостта, подлостта и мошеничеството. Впрочем бразилците винаги са били мошеници и мерзавци, дори когато играят за победа.

Със сочна българска псувня – така се радваха нашите след поредната точка. Със сочна родна псувня изпращаме бразилците и им пожелаваме прав път натам, накъдето са тръгнали. Попържните няма да ги разберат, но знаят за какво става дума.

Ако има спортен Господ,  България ще стигне далеч. Българите може и да не са много умни, но за сметка на това са достойни. Романтиците смятат, че достойнството и спортът вървят ръка за ръка. Аз лично не вярвам нито в романтиците, нито в спортния Господ. Но достойноството е българският избор и независимо дали е верен или грешен, той е високо постижение. Не спортно, а морално.

Гербът трябва да се носи от гордо изправени хора. Такива бяха голобрадите ни резерви. И понеже имаме и талант, и мъжество, можем да бием Куба и Испания. Ники Иванов го каза – кубинците ни превъзхождат в отскокливост, но ние ги превъзхождаме в интелект. Испания е относително по-лесна.

Трябва ни малко късмет и ще отидем там, където ни е мястото – в Рим. Но не за да видим папата, а да спорим за медалите. Всъщност след победата на финала, можем да отделим и на папата няколко минути. Въпреки че той е поляк и едва ли ще ни приеме с радост.

Остави коментар Още...

Кратък курс по обща култура

публикувано на 13 July, 2010

Почувствай силата

Почувствай силата

В последно време културата на българина става все по-обща. Тенденцията е в следващите 5-10 години тя да изчезне напълно, но дотогава все пак ще се наложи да поназнайваме нещичко, за да не се изложим, когато попаднем в смесена компания. Особено важно в един светски разговор е да сте компетентни за най-значимите обществени събития – коя зодия е Преслава, къде е пил снощи Валери Божинов и кога ще е поредната сватба на Софи Маринова и Дачо, че се изнервихме вече.

По тези теми всички разговарящи са добре подготвени и лафът върви леко. Но може да се случи в компанията да има любознателна кандидат-студентка, която иска да се информира по някакъв проблем, свързан с академичното й бъдеще. Например колко са планетите в Слънчевата система, кой е открил Америка, или кой е авторът на ”Опълченците на Шипка”.

Подобни въпроси създават жестоко интелектуално напрежение в събеседниците, тъй като изискват широки енциклопедични познания, каквито повечето хора нямат. Това е вашият шанс да блеснете, като пуснете тежката артилерия на своята ерудиция. Достатъчно е да изкажете някоя от следните безспорни тези:

Литература

 • Иван Вазов е автор на ”Под игото”, а Алеко Константинов на ”Бай Ганьо” или обратното. Разликата между двамата е, че Вазов не е убит, а Алеко е убит и е хижа на Витоша.
 • Шекспир е кореняк англичанин, а Паулу Коелю не е. Паулу Коелю определено е по-добър писател от Шекспир, защото отговаря на много въпроси и казва много житейски истини, а англичанина на нищо не отговаря и не ти казва никакви истини.
 • Хари Потър е магьосник, а Д’Артанян е мускетар и ако съдим по името му е арменец.

Българска история

 • Българската държава е създадена отдавна. Била е под турско робство и виновен за това е Ахмед Доган. Като не живеят в България, откъде-накъде ше ми гласуват.
 • Имало е Златен век по времето на цар Симеон, преди да му реституират горите.
 • Азбуката е написана от Кирил и Методий и се казва кирилица (или май беше методиевица?). В нея липсват буквите ”4” и ”6”, което означава, че нашите предци не са можели да напишат думата ”4ере6ка”, бахти загубената азбука.
 • Ботев и Левски са били революционери, а единият от двамата е бил поет. В момента са футболни отбори и Ботев за малко щеше да изпадне. Митю вън завинаги!

Световна история

 • В Египет е имало пирамиди, фараони и балъци за милиони. А в Рим е имало императори – Цезар, Нерон, Калигула. Те вероятно са слушали яко чалга, защото днес повечето чалготеки са кръстени на тяхно име.
 • Колумб е открил Америка, а Джордж Буш-младши почти я закри.
 • Хитлер се е опитал да изтреби евреите, а Стaлин – руснаците. Неуспешно и в двата случая по последни данни.

География

 • Земното кълбо е общо-взето кръгло. Континентите са няколко. Европа, Африка и нек`ви други. Има и океани и морета, които са пълни предимно с вода. Най-известните морета са Слънчев бряг и Кушадасъ.
 • Най-големият връх е Еверест, преди възродителния процес се е казвал Джомолунгма.
 • Париж е столица на… на една от държавите, след малко ще се сетя коя. В Париж продават страхотни обувки, една приятелка си е взела оттам много сладурски сандалки само за 120 евро, представяш ли си?

Естествени науки

 • Човекът е произлязъл от маймуната, а в момента тече обратния процес.
 • По едно време е имало и динозаври, но те са измрели от скука, защото попфолка още не е бил открит, а звездата на Лили Иванова току що е изгрявала.
 • Сред най-важните открития за човечеството са колелото и топлата вода – оттам идва изразът ”ти откри топлата вода”.
 • Сега учените са направили някакъв Голям Адронен Колайдер, който или ще избухне или няма да избухне, но тия неща принципно не са хубави, шоколада Milka и французойките са ми прекалено мили.
 • Напоследък се появи глобално затопляне, но въпреки това парното поскъпва.

Икономика

 • Живеем във времена на световна финансова криза, което означава, че всичко в мола или ще поскъпне или ще поевтинее, но задължително ще бъде на чудовищна промоция. Хората ще загубят или спестяванията си, или работата си, а някои ще загубят и живота си.
 • Китайците ще стават все по-силни икономически, ще тръгнат от Илиянци и постепенно ще завладеят целия свят. Оттам идва изразът ”номерът на китайката”.
 • Ще става все по-лошо. И за всичко, както винаги, са виновни евреите.

Космонавтика

 • Първият космонавт е Юрий Гагарин (или Юрий Галев). Но той всъщност не е първият, защото преди него в космоса е летяла някаква кучка. Така е то, кучките винаги се вреждат първи.
 • Луната и лумпените нямат нищо общо, освен може би липсата на разумен живот и при двете.

Музика

 • По принцип Моцарт е голям композитор, но Тони Стораро направо кърти мивки. Егати пауъра.
 • Операта е много хубаво нещо, тя е до паметника на Стамболийски. Българската попмузика е в небивал възход и разбива всички чартове в MTV. Вярно, Мадона не е лоша певица, има чат-пат нек`ви хитове, но все пак Графа е спечелил много повече музикални награди от нея.
 • Веселин Маринов ще е първият въобще в света, на когото са издигнали паметник приживе. Пред сградата на МВР.

Както виждате, общата култура не е нещо непостижимо. Научете наизуст гореизложената информация и ще бъдете признат за изключителен ерудит в светските среди, за човек от категорията ”бахти колко е умен тоя пич, не е истина просто”.

Остави коментар Още...

 1 2

Looking for something?

Use the form below to search the site:

Still not finding what you're looking for? Drop a comment on a post or contact us so we can take care of it!